Annette de Thurah

Self-administration of medication: a pragmatic randomized controlled trial of the impact on dispensing errors, perceptions, and satisfaction

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikelForskningpeer review

DOI

Formål
At undersøge, om selvadministration af medicin (SAM) under indlæggelse påvirker antallet af dispenseringsfejl, opfattelse af medicin og deltagernes tilfredshed sammenlignet med medicin dispensering ved sygeplejerske.

Metoder
Et pragmatisk randomiseret kontrolleret forsøg blev udført i en dansk kardiologi-enhed. Patienter ≥18 år, der var i stand til at selvadministrere medicin, var berettigede til inklusion. Patienter blev udelukket, hvis de ikke selv administrerede deres medicin derhjemme, ikke blev ordineret medicin egnet til selvadministrering eller ikke talte dansk.

Deltagere i interventionsgruppen administrerede selv deres medicin. I kontrolgruppen blev medicin dispenseret og administreret af sygeplejersker.
Det primære resultat var andelen af ​​dispenseringsfejl indsamlet gennem modificeret skjult observation af deltagere og sygeplejersker. Dispenseringsfejl blev opdelt i kliniske og procedurefejl.
Sekundære resultater blev undersøgt gennem telefonopkald for at bestemme deltagernes opfattelse af medicin og tilfredshed og endelig afvigelser i deres medicinliste 14 dage efter udskrivelse.

Resultater
Der blev observeret markant færre dispenseringsfejl i interventionsgruppen med 100 fejl / 1033 fejlmuligheder (9,7%) sammenlignet med 132 fejl / 1028 fejlmuligheder (12,8%) i kontrolgruppen. Antallet af kliniske fejl blev signifikant reduceret, hvorimod der ikke blev observeret nogen forskel i procedurefejl. Ved opfølgningen havde de, der selv administrerende deres medicin, færre bekymringer med hensyn til deres medicin, fandt at medicin var mindre skadelig, var mere tilfredse, foretrak denne mulighed i fremtiden og havde færre afvigelser i deres medicinliste efter udskrivelse sammenlignet med kontrolgruppe.

Konklusion
Det reducerede antal dispenseringsfejl i interventionsgruppen indikerer, at SAM er sikkert. Derudover havde SAM en positiv indflydelse på i) opfattelse af medicin, hvilket antydede øget lægemiddeladherence, ii) afvigelser i medicinlisten efter udskrivning, og iii) deltagernes tilfredshed relateret til medicinhåndtering på hospitalet.
Bidragets oversatte titel"Selvadministration af medicin: et pragmatisk randomiseret kontrolleret studie af effekten på dispenseringsfejl, opfattelser og tilfredshed"
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftTherapeutic Advances in Drug Safety
Vol/bind11
Sider (fra-til)1-16
ISSN2042-0986
DOI
StatusUdgivet - jan. 2020

    Forskningsområder

  • Selvadministration, medicineringsfejl, adherence, patienttilfredshed, dispenseringsfejl, patientinvolvering, medicinhåndtering, observation

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

ID: 176043666