DFFU Vinterinternat, Comwell Klarskovgaard den 3.-4. marts 2022
Anvendeligheden af Artificial Intelligence (AI)-software til litteratursøgning på universiteterne.
Resultater og refleksioner efter 1,5 års projektarbejde med AI-software.
AI har potentialet til at analysere store mængder af data og tekst og ved hjælp af avancerede algoritmer hjælpe forskere og studerende med at navigere i og fremsøge det mest relevante for en specifik problemstilling. For at kunne anvendes på universitet og i forskeres arbejde, er det vigtigt at databaser, der bygger på AI, fungerer ud fra standarder i den akademiske verden og at transparens og validitet er til stede.
Det Kgl. Bibliotek, specifikt Københavns Universitetsbibliotek og AU Library, har i 1,5 år arbejdet med hvorvidt Artificial Intelligence software, der understøtter akademiske søgninger på universitetet er anvendeligt. I et projekt er to af markedets AI-software (Iris.ai og Yewno) blevet sat i spil og testet af hhv. informationsspecialister og forskere.
Hensigten med projektet har været at blive klogere på AI i litteratursøgning og i hvilket omfang et AI-software kan supportere den akademiske søgning. Her har projektet set på effektivitet, troværdighed, kvalitet og pålidelighed.
Projektet har bestået af tænke-højt tests med informationsspecialister og af et “hackathon” med forskere og informationsspecialister, hvor de udvalgte AI-software blev sat i spil omkring en søgecase.
Posteren vil præsentere nogle af de nøgle-konklusioner der foreløbigt er opnået samt lægge op til diskussion om AI i akademisk litteratursøgning fremadrettet