Aarhus Universitets segl

Anette Vandsø

ph.d., Lektor

Anette Vandsø

Lektor i Æstetik og Kultur, leder af Center for Sound Studies

Jeg forsker i, hvordan kunsten – dens værker, praksisser og institutioner - engagerer sig i større samfundsmæssige bevægelser og problemstillinger. Jeg arbejder pt især med de problemer, der knytter sig til vores miljø fx hvordan kunsten bringer det, der ellers ligger i periferien af vores bevidsthed frem, så vi kan forholde os til det. 

Jeg arbejder især med lyd-, øko- og avantgardekunst inden for forskningsfelterne Sound studies og Environmental humanities. Jeg er forfatter til Tænkepausen LYD og holder jævnt foredrag om lyd og sonisk medborgerskab over hele landet. 

NUVÆRENDE FORSKNINGSPROJEKTER

Jeg er PI på veluxprojektet "Skjulte Plantehistorier" i samarbejde med Den Hirschsprungske Samling. 

Jeg arbejder pt på at udvikle begrebet "Sonisk medborgerskab" sammen med kollegaer fra Center for Sound Studies

TIDLIGERE FORSKNINGSPROJEKTER

THE AESTHETIC RECONFIGURATIONS OF NATURE  (2016-2020) lavet i samarbejder med kunstmuseet ARoS handler om økokunsten, antropocæntesen og hele det grønne vende i kunsten efter årtusindeskiftet. Som del af triennaleteamet bag udstillingen The Garden: The Beginning and End of Times (2017) redigerede jeg bl.a. den peer reviewede del af kataloget til udstillingen og interviewede sammen med min kollega Line Marie Thorsen den franske videnskabshistoriker Bruno Latour

 

A WORLD IN SOUND (2012-2016), blev støttet af Den Frie Forskningsfonds Sapere Aude Eliteforskprogram. Det handler om, hvordan lydkunsten, med sine særlige prakisser, teknologier og materialer tematiserer større samfundsmæssige problemer, især miljøproblemer og de senmoderne udviklinger i den digitale kultur, som også gør det digitale til et omkringliggende 'miljø'.

Jeg forsker stadig i lyd, senest med udgangspunkt i begrebet sonisk medborgerskab. Læs mere  her

Hør mere om min forskning i lyd her:

 

Min ph.d.afhandling er udgivet som bogen, Musik som værk og handling, og handler om, hvordan avantgardekunsten sprænger værkbegrebet. Jeg skriver stadig om avantgarde- og samtidsmusikken. Senest i bogen Musikalske aftryk (Se her) i kapitlet "Mellem sans og samling: konceptets rolle i samtidsmusikken". 

 

Forskningsområder

Vis alle (60) »

  • Eksterne forskningssamarbejder

    Aktivitet: Rådgivning - typerRådgivning

  • MEAT

    Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typerDeltagelse i eller organisering af konference

  • LYD - Tænkepause

    Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

Vis alle (62) »

ID: 1615