Aarhus Universitets segl

Andreas Brøgger Albertsen

PhD, Lektor

Andreas Brøgger Albertsen
Se relationer på Aarhus Universitet

Forskningsområder

Profil

Min forskning har tre hovedområder

Organmangel: Kan familien, staten og markedet ende lidelserne?
Mennesker dør hver eneste dag, mens de venter på et organ, der kan forlænge deres liv. I lyset af denne knaphed fremføres forskellige forslag til, hvorledes vi kan øge udbuddet af organer. Måske vi skulle gøre folk til donorer i udgangspunktet, mindske familiens mulighed for at nedlægge veto mod afdødes ønske om at være doner eller indføre et egentligt marked for organer. Alle tre forslag kræver grundige etiske overvejelser.

Held-Egalitarisme og sundhed
Når sygdomsmønstrene i højere grad synes koblet til individuelle valg og livsstilssygdomme relateret til kost, rygning og alkohol fylder mere i den offentlige debat, kommer der et stigende fokus på personligt ansvar. Men det at holde folk ansvarlige for deres valg er både komplekst og kontroversielt – ikke mindst i lyset af at mange usunde valg er tæt forbundet med socioøkonomiske forhold. Disse spørgsmål diskuteres i lyset af den held-egalitaristiske teori om fordelingsmæssig retfærdighed, der i høj grad betoner det personlige ansvar.

Held-Egalitarisme
Inden for debatten om fordelingsmæssig retfærdighed, er der i stigende grad fokus på hvilken rolle ansvar bør spille. Hvad betyder det for vores vurdering af en given fordeling, hvis de forskelle der opstår mellem mennesker skyldes valg de selv er ansvarlige for? Held-egalitarismen afspejler den ide, at det er rimeligt at lade sådanne uligheder bestå – men omvendt centralt for den fordelingsmæssige retfærdighed at fjerne uligheder der ikke afspejler sådanne valg.

Politisk ulighed
Ulige politisk deltagelse opfattes oftes som problematisk. Men hvordan skal vi bedømme og vurdere tiltag, der søger at udbedre dette? I min forskning ser jeg særligt på brugen af de populære kandidattest. Jeg beskæftiger mig både empirisk med effekterne af disse og med de normative implikationer i lyset af teorier om demokrati. 

Jeg vejleder gerne specialer eller praktikopgaver i emner, der omhandler eller berører følgende temaer:

  • Fordelingsmæssig retfærdighed
  • Prioriteringsspørgsmål i sundhedsvæsnet
  • Organ knaphed og potentielle løsninger
  • Etiske diskussioner af økonomiske incitamenter
  • Etiske diskussioner af markedsmekanismer  
  • Medicinsk etik

 

Vis alle (59) »

Vis alle (168) »

Seneste aktiviteter og konferencer

ID: 40193353