Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Helle Breth Klausen

Ph.d.-studerende

Helle Breth Klausen

Profil

I mit ph.d.-projekt undersøger jeg det digitalt medierede fænomen ASMR - Autonomous Sensory Meridian Response - der på YouTube pt. har over 60 millioner videoer med ‘ASMR’ i titlen. Videoerne tilbyder audiovisuelle – med særlig vægt på de auditive – stimuli i form af såkaldte triggere, der kan være alt fra knitren, hvisken og sanselig leg med papir til rollespil, der imiterer hverdagssituationer som fx en tur til frisøren. Formålet er at fremkalde en følelse af velbehag og måske få lytteren/seeren/brugeren til at slappe af og falde i søvn – en slags ‘social service’.

Jeg beskæftiger mig helt konkret med den digitale afart af ASMR, hvilket vil sige, at jeg er særligt interesseret i, hvad der sker med et sanseligt og kropsforankret fænomen (ASMR), når det medieres gennem teknologi (YouTube). Det er en tilbagevendende diskussion, hvorvidt teknologien får os mennesker tættere på – eller længere fra – hinanden.  Dét at opsøge intimitet, nærhed og (menneskelig) kontakt ved hjælp af teknologi kan i udgangspunktet godt synes selvmodsigende, men jeg vil gerne nuancere det synspunkt. For når jeg ser, hvad ASMR-brugerne i kommentarfeltet på YouTube skriver, er det en anden historie. Rigtig mange mennesker har nemlig stor gavn af de ‘mærkelige’ videoer og bruger dem som alternativ sovemedicin. Eller til at stresse af og træde ind i en (hverdags)hypnotisk tilstand, hvilket rigtig mange af os higer efter i den hurtige verden, vi lever i.

ASMR som eksplosivt fremvoksende fænomen kan hævdes at være en reaktion på den aktuelle samfundsdebat i den vestlige verden, hvor historisk høje procenter af befolkningen lider af stress, angst og depression, lidelser, der typisk forsøges løst ved i stigende grad at udskrive medicin. Nogle hævder, at medieret ASMR kan anvendes som et alternativ til den øgede medicinering og til at lindre nogle af de tidstypiske livsstils- og ‘følgesygdomme’, der er fulgt i kølvandet på et fast-pace samfund. Således indskriver ASMR sig i ‘the slow movement’, herunder slow radio, og udgør en YouTube-pendant til slow-tv-fænomenet. ASMR er desuden nært beslægtet med fænomener som lydterapi, meditation og mindfulness.

Jeg er i særlig grad interesseret i, hvordan brugerne af disse ASMR-videoer beskriver, italesætter og kontekstualiserer oplevelsen af ASMR som et sammensat sanseligt, socialt og kulturelt fænomen.

Del af:

Ph.d.-repræsentant i ph.d.-udvalget ved Arts (2019-2021)

Innovation Ambassador for Science for Society, AU (2019-nu)

Redaktør på tidsskriftet MedieKultur (2019-nu)

Redaktør på tidsskriftet SoundEffects (2018-2019)

Vis alle (14) »

Vis alle (24) »

ID: 112737864