Tynde ældre bliver indlagt igen og igen og igen.

Presse/medie

27/03/2016

Referencer

Referencer

TitelTynde ældre er i farezonen: Bliver indlagt igen og igen og igen
Grad af anerkendelseNational
Mediets navn/udløbTV2-Nyhederne
MedietypeFjernsyn
LandDanmark
Dato27/03/2016
BeskrivelseDe ved det godt – både på plejehjem og i kommuner. Det er til fare for ældres helbred at blive alt for tynde.
Alligevel oplever personalet på Geriatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital gang på gang, at de får gamle mennesker indlagt, som er direkte underernærede.
- Der er en stor gruppe, som bliver ladt i stikken, fordi der ikke er nogen, der holder et sikkerhedsnet under dem, siger Jette Lindegaard Pedersen til TV 2.
Jette Lindegaard Pedersen er udviklingsansvarlig sygeplejerske på Geriatrisk Afdeling og har i et netop færdiggjort phd-studium undersøgt, hvad der sker med ældre, der bliver udskrevet til deres eget hjem uden en plan for kosten.
25 procent indlagt på hospitalet
Her viste det sig, at efter bare en måned var 25 procent af dem, der ikke fik nogen hjælp, indlagt på hospitalet igen.
- Det siger mig, at der er noget, vi ikke gør godt nok – og jeg tænker, at det er den overgang mellem hospital og hjemmepleje, hvor vi ikke får fat om dem med det samme, siger Jette Lindegaard Pedersen.
På Nykøbing Falster Sygehus er 94-årige Børge Termansen indlagt. Siden han for et par år siden blev behandlet for mavesår, har han tabt sig.

- Og jeg kan fandme ikke få vægten op igen, siger han til TV 2.
Børge Termansen vejer 58 kilo, og derfor skal han ifølge geriatrisk overlæge, Ellen Astrid Holm, sørge for ikke at tabe sig yderligere.
- Han er ikke direkte undervægtig, men han har heller ikke meget at give af, siger hun og fortsætter:
- Vi ved, at gamle mennesker efter sygdom ikke automatisk kommer op på deres sædvanlige vægt, hvis ikke nogen hjælper dem.
Medicin skyld i manglende appetit
Børge Termansen får antibiotika for en alvorlig lungebetændelse, og medicin kan have indflydelse på patienters appetit. I sygehusets fællesstue får han til frokost kun en lille portion linsesuppe ned.
- Jeg kan bare ikke spise mere, der er ikke mere, der frister mig, siger Børge Termansen, der bor alene og indtil videre har klaret madlavning og indkøb selv.
På Geriatrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital overvejer man at sende en madpakke med patienterne hjem – som en løsning indtil samarbejdet mellem hospital og kommuner bliver bedre.
- Vi skal samarbejde og tage ansvar for det, for patienterne, de magter ikke selv at tage ansvar, når de er trætte, syge og har mistet kræfter, siger udviklingsansvarlig sygeplejerske Jette Lindegaard Pedersen.
URLhttps://www.youtube.com/watch?v=795iHq4Nqjo
PersonerJette Lindegaard Pedersen
Se relationer på Aarhus Universitet

ID: 119524703