Beskrivelse

I udsendelsen fortæller arkitekt, lærer og cand.pæd. Eva Gjessing sin kollega, Sophias Steen Nepper Larsen, om glæden ved at have taget flere uddannelser, om hvordan hun oplever, at hendes tre uddannelser spiller sammen og beriger hinanden - og hende.

Lige for tiden genudsender DR de 2 sæsoner af den oplysende serie om Store danske videnskabsfolk. Og selv er jeg i gang med et kæmpeværk af Jesper Brandt Andersen om Niels Stensen. En af de ting, der gør indtryk, når man ser på de landvindinger, som pionererne inden for naturvidenskab gjorde, er det, at de nok lægger spirerne til en specialisering, men også at det sker i en kontekst af sammenhæng imellem de forskellige videnskabelige discipliner.

Det er tydeligt, at specialiseringen har sejret og givet os imponerende resultater. Men det er også værd at se nærmere på det, der er gået tabt. Den tidligere læge på Christiansø, Tage Voss, skrev for år tilbage en række Holberg-inspirerede epistler til Doktor Ishøj, hvori han blandt andet satte et skævt lys på den ensidige opdelig af hospitalerne i specialer. Voss skrev, at det på Riget ville tage 12 måneder og 16 etager at få et overblik over det hele menneske.

Samtalen mellem Eva Gjessing og Steen Nepper Larsen kan høres som en kile ind i denne problematik, og ikke mindst som en vedkommende kritik af de restriktioner, der i de senere år er skabt for at forhindre nysgerrige og undrende mennesker i at tage flere uddannelser end én.

Men synspunkterne om at få flere dimensioner af tilværelsen til at spille sammen i ens tænkning og ageren bør også rejse spørgsmål ind i lærerprofessionen, som fx at kaste kritiske øjne på, at eleverne ret tidligt i deres grundskoleforløb skal træffe uddannelsesvalg og fravalg med store konsekvenser for dem selv og for sammenhængen i grundskolen, og at læreruddannelsen bliver så specialiseret, at nogle af den danske skoles karakteristika må sløjfes, fx klasselærerfunktionen.

Eva Gjessings ord får en til at tænke på, at personen med flere uddannelser må være en gevinst for ethvert team, ja, nærmest i sig selv er et team.

Lyt - og overvej, hvad vores smaltænkning har beriget os med - og frarøvet os.  

 

Emne

Nu ligger den tredje af de Sophia-samtaler, som søger at pejle, hvad dannelse i dag er for en størrelse, tilgængelig på netradioen den2radio, http://den2radio.dk/udsendelser/sophia-samtaler-pejling-af-dannelse-vi-skal-have-det-godt-mens-vi-er-her/ og på Sophias hjemmeside https://www.sophia.nu/.

Periode12 dec. 2021

Mediebidrag

1

Mediebidrag

 • TitelSOPHIA-SAMTALER – PEJLING AF DANNELSE 3: VI SKAL HAVE DET GODT, MENS VI ER HER
  Grad af anerkendelseNational
  Mediets navn/udløbFolkeskolen.dk
  MedietypeRadio
  Varighed/længde/størrelse25.30 min.
  Land/OmrådeDanmark
  Dato12/12/2021
  BeskrivelseSophia, tænketank for pædagogik og dannelse, har indbudt mennesker med forskellige baggrunde til samtale om dannelse; det begreb, som atter er kommet på den politiske og pædagogiske dagsorden, men ofte i en form, der peger i halvdannelsens retning: et målbart facit, en veldefineret størrelse. I Sophia-samtalerne ønsker vi – udtalt eller uudtalt – at pejle den dannelse, som ikke kan gøres til pensum, men som kan anes, når noget i samspillet mellem mennesker lykkes. Det er dette noget, vi leder efter.
  I den tredje udsendelse har Sophias Steen Nepper Larsen besøgt arkitekt, lærer og cand.pæd. Eva Gjessing, der har ”forbrudt” sig mod loven om flere uddannelser, for at tale med hende om glæden og styrke ved at tage flere uddannelser, der kan spille sammen. Udsendelsen har fået titlen: Vi skal have det godt, mens vi er her.
  Producer/forfatterJens Raahauge
  URLden2radio.dk/udsendelser/sophia-samtaler-pejling-af-dannelse-vi-skal-have-det-godt-mens-vi-er-her/
  PersonerEva Gjessing, Steen Nepper Larsen, Jens Raahauge

Emneord

 • Dannelse