Nordirland - slut med freden?

Presse/medie

15/03/2009
Nu gik det lige så godt i Nordirland. I hvert fald på overfladen. Den besværlige og langsommelige politiske fredsproces har gjort store fremskridt de seneste år. Antallet af politiske drab er svundet ind til næsten ingenting. Men så dukkede den paramilitære vold atter op i den forløbne uge.
I lørdags blev to unge britiske soldater skudt ned uden for deres kaserne, da de ville
hente nogen bestilte pizzaer. To dage senere blev en politimand skudt ned, da han blev lokket i baghold.
To udbrydergrupper fra IRA den irske republikanske hær, har taget skylden for de koldblodige nedskydninger. Drabene på de to soldater blev foretaget af Real IRA, det såkaldt Sande IRA. Mordet på politimanden blev foretaget af Continuity IRA. Begge er små og fanatiske republikanske, katolske paramilitære grupper, der ønsker Storbritannien ud af Nordirland og afviser ethvert samarbejde i hjemmestyreregeringen mellem protestanter og
katolikker.
Men deres terrordrab er blevet massivt fordømt af alle politiske partier og grupperinger. Folk i tusindvis har demonstreret for fred overalt i Nordirland i den forløbne uge. Stort set alle røster, der høres, siger samstemmende, at ingen ønsker en tilbagevenden til fortidens had og vold.
Fredsprocessen er for fremskreden til, at enkelte terrorhandlinger kan standse den fredelige udvikling.
For første gang og helt usædvanligt har Sinn Feins første viceminister i hjemmestyret, Martin McGuinness, der er tidligere IRA operationschef, ikke blot fordømt drabene, men også kaldt gerningsmændene for forrædere.
McGuinness har opfordret til samarbejde med politiet, som stadig styres af Storbritannien. Det skete på et fælles pressemøde sammen med lederen af det lokale selvstyre, førsteminister Peter Robinson og chefen for Nordirlands politistyrke Hugh Orde foran Stormont parlamentsbygningen i Belfast.
Det understreger den nye virkelighed, nemlig at samarbejde er vigtigere end politisk retorik som
kan fjendtliggøre mange katolikker, der har været vant til at hade det britiske militær og politi i de nordirske gader.
De paramilitære grupper, der ifølge politichefen udgør omkring 300 mand af en befolkning på 1,7 millioner, er isoleret, men stadig aktive og en risiko for den stabilitet, der har hersket de seneste år.
Vil volden vende tilbage? Vil de protestantiske militante grupper, der stadig ikke har
opgivet deres våben, søge hævn? Er freden i Nordirland i fare for at bryde sammen?
Medvirkende: Sara Dubris McQuaid, phd-stipendiat ved Queens University, Belfast, Mads Qvortrup, professor i statskundskab ved University Collage og Niels Lindvig, Orienterings Irlands-medarbejder.

Referencer

  • Nordirland - slut med freden?

    Niels Lindvig, 59 min

    Danmarks Radio/P1/Orientering

Referencer

TitelNordirland - slut med freden?
Mediets navn/udløbDanmarks Radio/P1/Orientering
MedietypeRadio
Varighed/længde/størrelse59 min
Dato15/03/2009
Beskrivelselink til udsendelse
Producer/forfatterNiels Lindvig
PersonerSara Dybris McQuaid
Se relationer på Aarhus Universitet

ID: 105690753