Lad norden smelte sammen

Presse/medie

27/10/2009
- Lad de fem nordiske lande smelte sammen til en ny kalmarunion. En union der vil have langt større gennemslagskraft end de fem enkelte nationer i dag har.
Det forslag kommer i dag fra den svenske historiker og forfatter Gunnar Wetterberg i et indlæg i den svenske avis Dagens Nyheter.
Stor økonomisk gevinst
Det, Wetterberg foreslår, er reelt en forbundsstat, der tager sig af udenrigs- og sikkerhedspolitik, de finanspolitiske rammer, lovgivningens hovedområder, indvandringen og arbejdsmarkedspolitikken.
Han peger særligt på den økonomiske gevinst ved at lade de fem økonomier smelte tættere sammen og lade sig underlægge samme ramme. Unionen vil da blive verdens tiende største økonomi og større end for eksempel Brasilien og Rusland.
- Kronede institutioner er et skridt for langt
Ideen dukker op på førstedagen af Nordisk Råd i Stockholm, hvor de nordiske landes regeringstoppe er samlet netop for at kordinere politikker inden for det forum, der allerede eksisterer mellem de fem lande.
På Nordisk Råds dagsorden i dag har været både klima, økonomisk politik, udenrigs- og forsvarspolitik. Sara Dybrid McQuaid har som den eneste fra den danske presse været med hele dagen i Stockholm, og hun har talt med de nordiske politikere om Wetterbergs forslag.
- Mange af dem pointerede, at der er stor forskel på, om der er tale om et uformelt samarbejde, eller om det skal krones med institutioner, hvor man har et formelt samarbejde og en formel politisk union. Det sidste, synes de alle sammen, er et skridt for langt, fortæller hun.

Referencer

  • Lad norden smelte sammen

    Thomas Buch Larsen, 8.46 min

    Danmarks Radio/P1/Orientering

Referencer

TitelLad norden smelte sammen
Mediets navn/udløbDanmarks Radio/P1/Orientering
MedietypeRadio
Varighed/længde/størrelse8.46 min
Dato27/10/2009
Producer/forfatterThomas Buch Larsen
PersonerSara Dybris McQuaid
Se relationer på Aarhus Universitet

ID: 105668074