Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Humanister med algoritmer

Presse/medie

05/02/2020

På Aarhus Universitet har man for alvor omfavnet digitaliseringen i arbejdet også med humanistiske videnskaber, og man finder her blandt andet et helt laboratorium, der både samarbejder med forskere og udvikler egne værktøjer og projekter. Det hedder Center for Humanities Computing.

Her arbejder man sammen med en række forskere fra humaniora om vidt forskellige projekter - fra nyhedsflows over litteraturanalyse til Grundtvig-chatbots.

De computationelle metoder giver mange nye muligheder, men kan selvfølgelig også være udfordrende. Det handler både om at have forståelse for de digitale værktøjer, sætte teams sammen på den rigtige måde - og overhovedet at få digitaliseret kulturens objekter, så de kan data-behandles.

Hvad angår digitaliseringen og tilgængeliggørelsen, så er det noget man også har erfaringer med på Statens Museum for Kunst, SMK, hvor Jonas Heide Smith og hans kolleger har brugt både tekstanalyse og billedgenkendelses-algoritme i arbejdet med at katalogisere kunsten.

I episoden medvirker Kristoffer Nielbo, der er lektor og leder af Center for Humanities Computing ved Aarhus Universitet, og Jonas Heide Smith, der er leder af den digitale enhed på Statens Museum for Kunst.

Referencer

  • Humanister med algoritmer

    Anders Høeg Nissen, podLAB

Referencer

TitelHumanister med algoritmer
Grad af anerkendelseNational
MedietypeAndet
Land/OmrådeDanmark
Dato05/02/2020
BeskrivelseComputational thinking - at tænke med maskiner - en podcast-serie fra It-vest.
Producer/forfatterAnders Høeg Nissen, podLAB
PersonerKristoffer Laigaard Nielbo
Se relationer på Aarhus Universitet

ID: 183146757