Bag om urolighederne

Presse/medie

18/07/2010
I forbindelse med den 12. juli - The Glorious Twelfth, som nordirske unionister og Oranjeordenen ofte kalder dagen - er der gennem årene set demonstrationer, sammenstød og voldsanvendelse i et eksorbitant omfang.
I de senere år har den slags været tonet ned: Oranjeordenens loger har i de fleste tilfælde fundet en modus vivendi med beboerne i katolske, republikanske kvarterer, som den protestantiske ordens loger vil marchere igennem på dagen.
Men i år tog det en drejning til det værre igen.
Sten, molotovcocktails og hurlingstokke var igen i anvendelse ved Ardoyne-enklaven i Belfast, men også i Short Strand, Lurgan og Armagh By.
Det forunderlige var, at de fleste optøjer fandt sted i betragtelig afstand fra Oranjemarcherne.
Og det var svært ikke at få det indtryk, at det, der foregik, i virkeligheden var del af en magtkamp i de republikanske kredse, hvor de dissidentgrupper, der aldrig har brudt sig om Sinn Fein og IRA's politiske engagement, nu ønskede at fortsætte den væbnede kamp.
Dissidenterne oplever IRA's våbenovergivelse som et forræderi, og de forsøger nu - åbenbart med større held end før - at rekruttere nye i ofte meget unge mennesker til en fortsat kamp imod det nordirske tilhørsforhold til Storbritannien og for drømmen om et forenet Irland.
Hvis de har større opbakning nu, som det umiddelbart tyder på, er der grund til bekymring.
Også fordi uviljen til sameksistens trives i bedste velgående i brede protestantiske kredse - blandt andet repræsenteret ved den gamle sekteriske Oranjeorden.
Premierminister David Cameron i London har arvet en nordirsk fredsproces, men noget tyder på, at han kommer til at arbejde hårdere end planlagt for at bevare viljen til en fælles fremtid i Nordirland.
Vi skal se på de aktuelle udviklinger, det nedarvede sekteriske had, som stadigvæk er tydeligt, samt fremtidsudsigterne for den lille plagede provins.
Medvirkende: Sara Dybris McQuaid, adjunkt i britisk og irsk historie ved Århus Universitet. Henrik Vigh, lektor og politisk antropolog ved Københavns Universitet. Katrine Nyland Sørensen fra DR's P1 med indgående kendskab til irske og nordirske forhold.

Referencer

  • Bag om urolighederne

    Niels Lindvig, 57 minutter

    P1 - Danmarks Radio

Referencer

TitelBag om urolighederne
Mediets navn/udløbP1 - Danmarks Radio
MedietypeRadio
Varighed/længde/størrelse57 minutter
Dato18/07/2010
BeskrivelseLink til indslag på dr.dk
Producer/forfatterNiels Lindvig
PersonerSara Dybris McQuaid
Se relationer på Aarhus Universitet

ID: 105556633