Hvad strontiumisotoper kan fortælle om Egtvedpigens og Skrydstrupkvindens liv—Berejste kosmopolitter eller opvokset lokalt?

Aktivitet: Tale eller præsentation - typerForedrag og mundtlige bidrag

Beskrivelse

Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden, to af de vigtigste menneskefund fra den nordeuropæiske bronzealder, blev omkring 2015 undersøgt af en højt profileret forskningsgruppe med tilknytning til Nationalmuseet og Københavns Universitet. Baseret på målinger af isotoper af grundstoffet strontium drog de den spændende konklusion, at de to kvinder var opvokset mange hundrede kilometer uden for det nuværende Danmark, sandsynligvis i henholdsvis Schwarzwald og Bøhmen.

I 2019 publicerede vi en artikel, der viser det knap så sensationelle, men ligeså spændende resultat, at Egtvedpigen og Skrydstrupkvinden højest sandsynlig er født og opvokset i Danmark tæt på de gravhøje, hvori de blev stedt til hvile.

Disse modstridende resultater har siden givet anledning til en til tider ophedet videnskabelig kontrovers, der også har vakt international opmærksomhed både i medier og akademisk. Men hvordan kan det gå til, at to forskningsgrupper kan nå til så forskellige konklusioner på baggrund af de samme data? Og har dette mere generelle implikationer for, hvordan arkæologi og museumsdrift kan leve lykkeligt sammen med naturvidenskab?
Periode29 mar. 2022
Sted for afholdelseDet Laerde Selskab/The Learned Society of Aarhus
Grad af anerkendelseLokal