Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Process-Costing, Job-Order-Costing, Operation Costing (også kaldet Batch Costing og Functional Costing - Når Systemtankegangen ligger til grund for økonomistyringen og dens beslutninger)

Research output: Contribution to journal/Conference contribution in journal/Contribution to newspaperJournal articleResearchpeer-review

  • Accounting Research Centre - ARC
  • Department of Business Studies
De tre begreber process-costing, job-order-costing, operation-costing samt functional-based costing er faktisk historiske begreber som stammer langt tilbage i økonomistyringslitteraturen, faktisk tilbage til Scientific Management bevægelsen fra 20'erne og 30'erne. Man kan derfor ikke sige, at disse hører til gruppen af nyere økonomistyringsværktøjer, sådan som de nu igennem et stykke tid har været beskrevet i denne serie. De er dog alligevel vigtige, fordi de stadig spiller en aktiv rolle i de moderne lærebøger, og fordi indholdet også er skiftet lidt over tiden, og fordi de ofte sammenlignes med Aktivitets-Baseret Cost Management systemerne. Det er derfor vigtigt dels at kende sin historie på området, dels at gøre sig klart, om de under visse antagelser stadig har deres berettigelse. De samme begreber har også deres pendant til de danske begreber, afdelings- eller funktionsregnskabet samt ordreregnskabet, f.eks. som dette er analyseret hos Palle Hansen og Vagn Madsen. Begrebet operational costing anvendes også, men dette dækker i realiteten over, hvordan og hvilke elementer der indgår i hele virksomhedens regnskabs-information-system. Dvs. at dette mere er et spørgsmål om, hvordan systemerne er opbygget, og hvordan de er designet. Hvor mange af de tidligere moderne værktøjer ofte beskriver en konkret teknik, handler de nævnte begreber mere om, hvordan man opfatter virksomhedens systemer, f.eks. produktionssystemet, virksomhedens opbygning af sine produkter samt kontrollen af omkostninger.
Original languageDanish
JournalSamfundslederskab i Skandinavien
Issue5
Pages (from-to)475-489
Number of pages15
ISSN0900-8322
Publication statusPublished - 2005

See relations at Aarhus University Citationformats

ID: 32326028