Socioeconomic position and cardiovascular risk factors among people with screen-detected Type 2 DM: Six-year follow-up of the ADDITION-Denmark trial

Publikation: Bidrag til tidsskrift/Konferencebidrag i tidsskrift /Bidrag til avisTidsskriftartikel

Studiet undersøger, om socioøkonomisk position (SEP) har betydning for opnåelse af behandlingsmål blandt personer fundet med type 2 diabetes gennem screening i almen praksis i 5.9 års follow-up.
Studiet viste generelt forbedring i HbA1c, kolesterol og blodtryk fra baseline til follow-up. Dette blev fundet uanset uddannelsesniveau, indkomstniveau, beskæftigelse eller samlivsstatus. Studiet viste også at evnen til at opnå behandlingsmål for metaboliske risikofaktorer ikke blev modificeret af SEP. Imidlertid indløste personer med lavt uddannelses- og lavt indkomstniveau i intensiv behandling recept på antihypertensiv medicin i højere grad end personer med højere uddannelse og indkomst.

Studiet bygger på data fra 1533 personer i alderen 40-69 år, som fik konstateret type 2-diabetes ved screening i almen praksis, 2001-2006. Undersøgelsen udgør en del af ADDITION-studie, der er et samarbejde mellem Storbritannien, Holland og Danmark med fokus på diabetes i almen praksis.

Disse fund indikerer, at tidlig opsporing af type 2-diabetes og tidlig igangsættelse af behandling ikke introducerede social ulighed i opnåelse af behandlingsmål for metaboliske risikofaktorer.
OriginalsprogEngelsk
TidsskriftPrimary Care Diabetes
Vol/bind8
Tidsskriftsnummer4
Sider (fra-til)322-329
ISSN1751-9918
DOI
StatusUdgivet - 6 mar. 2014

Se relationer på Aarhus Universitet Citationsformater

Projekter

ID: 73256194