Mette Duerlund Hansen

Ph.d.-stipendiat, Ph.d.-studerende

Mette Duerlund Hansen

Profil

Profil

PhD projekt: Fornemmelser efter indtag i relation til spiseadfærd
Universitet: Aarhus Universitet
Afdeling: Institut for Fødevarer – Forskergruppe for Fødevarekvalitet, perception og samfund
Hovedvejleder: Derek Victor Byrne – Professor, Forskergruppeleder
Medvejleder: Barbara Vad Andersen – Postdoc
Projektperiode: 15-06-2017 – 14-06-2020
Kandidatuddannelse: Gastronomi og Sundhed, Københavns Universitet

 

Baggrund for projektet

Sund livsstil og sunde produkter har i mange år haft et stort fokus, ikke kun fra et ernæringsmæssigt synspunkt, men for nylig også fra et mere holistisk syn på sundhed og velvære. Vigtigheden af at ”føle sig godt tilpas” i relation til forbrugeren accept af mad, er anerkendt inden for den videnskabelige litteratur. Således er der et nyt behov for at spørge: ”Hvordan får produktet dig til at føle?” Flere studier peger på, at de fornemmelser der fremkommer efter indtag af mad er vigtige for vores overordnede anerkendelse og tilfredsstillelse af maden. Tilgangen i denne PhD omhandler disse fornemmelser; fysiske fornemmelser, mentale fornemmelser, og deres dynamik.

 

Mål

Det overordnede mål i dette PhD-projekt er, at undersøge de fornemmelser der opstår, efter vi har spist, og ydermere at relatere disse fornemmelser til fremtidig spiseadfærd. Projektet har til formål at identificere relevante fornemmelser og undersøge deres dynamik over tid. Projektet omfatter inkorporering af forskellige produktkategorier, som potentielt fremkalder forskellige fornemmelser, samt forskellige forbrugergrupper, og vil bidrage til en bedre forståelse af madvalg og spiseadfærd.

 

Forskningen i hovedtræk

PhD-projektet løber i tre faser set som en organisk proces, hvor flere faktorer, såsom produkt-, forbruger-, og kontekstfaktorer, kan udforskes. De tre faser vil frembringe forskellige resultater, som samlet bidrager til en bedre forståelse for fornemmelser efter indtag i relation til spiseadfærd. De tre faser er som følger: Fase 1: Identifikation. Fase 2: Produkter og dynamikker. Fase 3: Spiseadfærd

 

Samarbejdspartnere

PhD ’en er relateret til forskningen omkring mæthed på AU FOOD, hvilket omfatter projektet OmniSam (The Omnibus Satiety Metric). OmniSam undersøger prædiktorer for måltidsindtagelse bl.a. gennem fornemmelser relateret til mæthed. Projektets hovedmål er at bevise, at der kan udvikles en multimodal mæthedsmatrix, som forudsiger fremtidig energiindtag og har højere prædikativ værdi end eksisterende metoder til måling af mæthed. Partnerne i OmniSam inkluderer AU FOOD, KU DRCMR, KU HEALTH, AU HEALTH, og er finansieret af ARLA Food for Health.

ID: 112863581