Line Elgård Nielsen

Ph.d.-stipendiat, Ph.d.-studerende

Line Elgård Nielsen

Profil

 

Titel: Korrelation afunikke komponenter i øl til sensorisk perception – en ny model for en kunstig smagssans

Universitet: Aarhus Universitet

Afdeling: Institut for Fødevarer, Forskergruppe for Fødevarekvalitet, perception og samfund

Hovedvejleder: Derek V. Byrne, Professor og Forskergruppeleder

Medvejleder: Line Mielby, Post Doc

Projektperiode: 01-11-2016 til 31-10-2019

Kandidatuddannelse: Fødevarevidenskab og teknologi med speciale i sensorik, fra Københavns Universitet

 

Baggrund for projektet:

Mit PhD-projekt er en del af et projekt der hedder DNA-shapes. Fødevarer og drikkevarer består af meget komplekse blandinger af komponenter. Disse komponenter kan interagere med tusindvis af receptorer som blandt andet er placeret på vores tunge, hvilket sender en kaskade af signaler til vores hjerne og på den måde skaber vores smagsoplevelse. I DNA-shapes projektet vil vi forsøge at efterligne denne proces og derved komme et skridt tættere på at forstå denne mekanisme. Det vil vi gøre ved at mikse fødevarer med billioner af meget små biosensorer, som kan identificere alle komponenter i fødevaren og transformere disse associationer til et digitalt output i form af store mænger af lange DNA-sekvenser.

Den fulde projektbeskrivelse kan findes her: http://www.carlsbergfondet.dk/en/Research-Activities/Research-Projects/Semper-Ardens-Research-Projects/Jorgen-Kjems_Analysis-of-complex-biological-mixtures

 

Mål:

Ved brug af højhastighed DNA segmenterings metoder og computer analyser, håber vi at kunne udvikle kunstige ’smagsmaskiner’ som ikke kun kan hjælpe med at klarlægge sensoriske karakteristika, men også bruges til bestemmelse af kvalitet, autenticitet og forurening i fødevarer på en hurtig måde til brug i den industrielle produktion. Vi forestiller os at denne DNA sensor-baserede bestemmelse af fødevare komponenter vil hjælpe os med at forstå kompleksiteten og specifikationen af den menneskelige smagssans og hvordan den kan efterlignes.

 

Forskningen i hovedtræk:

Jeg vil arbejde på den sensoriske del af DNA-shapes projektet, og den metode som jeg hovedsageligt vil bruge er kvantitativ deskriptiv analyse. Jeg vil udvikle en meget sensitiv modificering af denne metode, hvorfor projektet vil starte med at fokusere på optimering af alle faktorer omkring kvantitativ deskriptiv analyse metoden. Optimering af metoden vil inkludere træning af panel, panel type, præsentation of prøven, produktfaktorer, type af skala der bruges samt længden af denne skala. Når metoden er blevet optimeret mest muligt, vil denne blive brugt til at lave meget præcise smagsprofiler af forskellige typer af øl og sammenholde disse smagsprofiler med DNA-profiler af samme øl. Projektet vil også indeholde rekruttering, screening og træning af et nyt panel. Alle flygtige komponenter i vores øl vil blive analyseret ved brug af GC-MS og SPME. Al data vil blive analyseret ved brug af univariate og multivariate dataanalyser (ANOVA, PCA, PLS etc.)

 

Samarbejdspartnere:

  • Interdisciplinary Nanoscience Center, Aarhus Universitet

  • Carlsberg

ID: 104070030