Steffen Fredslund Hansen

Ph.d.-stipendiat, Ph.d.-studerende

Steffen Fredslund Hansen

Profil

Ph.D.-projekttitel: Milk fat globule membrane (MFGM) isolation with higher quality and stability

Universitet: Aarhus Universitet

Afdeling: Institut for Fødevarer

Hovedvejleder: Lars Wiking, associate professor at Department of Food Science, AU

Medvejleder: Bjørn Petrat-Melin, post.doc. ved Institut for Fødevarer, AU

Jan Trige Rasmussen, Senior Scientist ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU.

Projektperiode: 1/9-2016 – 31/8-2019

Kandidatgrad: Molekylær Ernæring og Fødevareteknologi, AU

Projektbaggrund
I mælk er fedtet organiseret i små kugler (0.1 til 15 µm) omgivet af mælkefedtkuglemembranen (eng. fork. MFGM). MFGM sikrer stabiliteten af mælkefedt mod sammenvoksning og enzymatisk nedbrydning i mælken. Ydermere har enkelte MFGM-komponenter, f.eks. specifikke phosholipider, sphingomyelin og tilknyttede proteiner, udvist gavnlige bioaktive og teknologiske egenskaber. For eksempel har det vist sig, at man ved at berige modermælkserstatning med MFGM kan modvirke den reduktion af kognitiv funktion, der ellers ses, når babyer gives modermælkserstatning frem for brystmælk. Imidlertid påvirkes renheden og den endelige sammensætning af MFGM kraftigt af de processer, der er nødvendige for oprensningen af MFGM-fraktioner, hvilket nedsætter dets bioaktive samt teknologiske anvendelsesmuligheder.

Mål
Mit projekt søger at optimere procesbetingelserne under isolering af MFGM med det formål at producere MFGM-fraktioner med højere renhed og bioaktivitet. Forhåbentlig kan dette bane vejen for en mere økonomisk rimelig og bedre berigning af funktionelle fødevarer, f.eks. modermælkserstatning.

Forskningen i hovedtræk
Ved at bruge råmaterialer rigere på MFGM-komponenter (f.eks. fløde eller smørolie) søger dette projekt først at optimere procesparametrene under centrifugering, pasteurisering og mikro- og ultrafiltrering for at opnå et højere udbytte og renhed af MFGM. Hovedvægten lægges på at implementere vasketrin og ultrafiltrering ved forskellige trin i oprensningsprocessen. MFGM-kvaliteten vil blive vurderet ud fra 2D SDS-PAGE og MS/MS (proteiner) og HPLC (phospholipider). Senerehen vil bevarelsen af MFGM-proteinernes bioaktivitet som funktion of processering og opbevaring blive undersøgt ved at måle proteinintegritet (Western blotting og ELISA), fordøjelighed og svækkelse af rotavirus. Endeligt vil stabiliteten af MFGM-fragmenter mod oxidation såvel som lagring blive undersøgt.


Samarbejdspartnere

DTU Systems Biology

Semper AB

Bioneer A/S

Arla Foods Ingredients

ID: 66739219