Steffen Fredslund Hansen

Ph.D.-stipendiat, Ph.d.-studerende, Ph.d.-stipendiat

Steffen Fredslund Hansen

Profil

Ph.D.-projekttitel: Milk fat globule membrane (MFGM) isolation with higher quality and stability

Universitet: Aarhus Universitet

Afdeling: Institut for Fødevarer

Hovedvejleder: Lars Wiking, associate professor, Institut for Fødevarer, AU

Medvejleder: Professor Lotte Bach Larsen, Institut for Fødevarer, AU, Jan Trige Rasmussen, Seniorforsker, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, AU.

Projektperiode: 1/9-2016 – 31/8-2019

Kandidatgrad: Molekylær Ernæring og Fødevareteknologi, AU

Projektbaggrund
I mælk er fedtet organiseret i små kugler (0.1 til 15 µm) omgivet af mælkefedtkuglemembranen (eng. fork. MFGM). MFGM sikrer stabiliteten af mælkefedt mod sammenvoksning og enzymatisk nedbrydning i mælken. Ydermere har enkelte MFGM-komponenter, f.eks. specifikke phosholipider, sphingomyelin og tilknyttede proteiner, udvist gavnlige bioaktive og teknologiske egenskaber. For eksempel har det vist sig, at man ved at berige modermælkserstatning med MFGM kan modvirke den reduktion af kognitiv funktion, der ellers ses, når babyer gives modermælkserstatning frem for brystmælk. Imidlertid påvirkes renheden og den endelige sammensætning af MFGM kraftigt af de processer, der er nødvendige for oprensningen af MFGM-fraktioner, hvilket nedsætter dets bioaktive samt teknologiske anvendelsesmuligheder.

Mål
Mit projekt søger at optimere procesbetingelserne under isolering af MFGM med det formål at producere MFGM-fraktioner med højere renhed og bioaktivitet. Forhåbentlig kan dette bane vejen for en mere økonomisk rimelig og bedre berigning af funktionelle fødevarer, f.eks. modermælkserstatning.

Forskningen i hovedtræk
Ved at bruge råmaterialer rigere på MFGM-komponenter (f.eks. fløde eller smørolie) søger dette projekt først at optimere procesparametrene under centrifugering, pasteurisering og mikro- og ultrafiltrering for at opnå et højere udbytte og renhed af MFGM. Hovedvægten lægges på at implementere vasketrin og ultrafiltrering ved forskellige trin i oprensningsprocessen. MFGM-kvaliteten vil blive vurderet ud fra 2D SDS-PAGE og MS/MS (proteiner) og HPLC (phospholipider). Senerehen vil bevarelsen af MFGM-proteinernes bioaktivitet som funktion of processering og opbevaring blive undersøgt ved at måle proteinintegritet (Western blotting og ELISA), fordøjelighed og svækkelse af rotavirus. Endeligt vil stabiliteten af MFGM-fragmenter mod oxidation såvel som lagring blive undersøgt.


Samarbejdspartnere

  • DTU Systems Biology
  • Semper AB
  • Bioneer A/S
  • Arla Foods Ingredients

Vis alle (6) »

  • Teagasc Moorepark, Irland

    Aktivitet: Besøg på en ekstern institution - typerBesøg ved en ekstern, akademisk institution

  • 10th NIZO Dairy Conference

    Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typerDeltagelse i eller organisering af konference

  • Ph.d.-seminar på Sandbjerg

    Aktivitet: Deltagelse i eller arrangement af en begivenhed - typerDeltagelse i eller organisering af workshop, seminar eller kursus

Vis alle (4) »

ID: 66739219