Trine Kastrup Dalsgaard

Lektor

Trine Kastrup Dalsgaard
Se relationer på Aarhus Universitet

Profil

Arbejdsopgaver:

Faglige arbejdsopgaver ligger primært inden for oxidationsområdet, hvor modelstudier bliver anvendt til at beskrive mekanismerne bag oxidationsprocesser i proteiner samt i protein/lipid-modeller. Modellerne bliver i særdeleshed anvendt til at undersøge, hvordan oxidation påvirker proteinstrukturen, samt hvilken indflydelse proteinstrukturen har på forskellige oxidationsprocesser (f.eks. lys, enzymer og overgangsmetalioner). Tilgængelighed for proteaser bliver også anvendt som et mål for ændringer af proteinstrukturen (på primær- og højere proteinstrukturniveauer) efter oxidation. Viden fra modelstudier føres videre til mejeriprodukter så som mælk, pulver og ost, hvor oxidationsprocesserne bliver beskrevet ved direkte mål af primære oxidationsprodukter (ex. frie radikaler og protein- og lipidperoxider) samt sekundære oxidationsprodukter (ex. dityrosin, proteincarbonyl på aminosyreniveau og lipidcarbonyler).

 

Metoder:

Massespektrometri (Ion-trap, MALDI ToF-ToF samt GC-MS), spektroskopiske metoder (electron spin resonance (ESR/EPR) fluorescence spektroskopi samt circular dichroism (CD)) samt forskellige separationsteknikker (reversfase, gelfiltrering, ionbytning m.fl.) bliver anvendt i denne forskning.


Forskningsprojekter:
  

Dairy Health Budget 20  mio. kr., bevilget af Det Strategiske Forskningsråd (FøSu) i 2010. Projektperiode: 2012-2015.

FIAF (Milk in regulating lipid metabolism and overweight. Uncovering milk’s ability to increase expression and activity of fasting-induced adipose factor) Budget på 30 mio. kr.,  bevilget af Det Strategiske Forskningsråd (FøSu) i 2010. Projektperiode: 2011-2015.

Redox potential in milk - the influence on cheese quality. Budget på 7 mio. kr., bevilget af Innovationsloven i 2010. Projektperiode: 2010-2014.

 

Tidligere forskningsprojekter:

Post doc bevilget af FTP: Proteins as antioxidants (2009-12). Hjemmeside for projektet findes her.

Valleproteinfraktioner – kontrol af oxidation (2008-11)

Dannelse af pentanal i mælk – et mekanistisk studie (2010-11)

Effekt af falkarinol på protein oxidation i primære muskelceller fra grise (2009-10)

Lysiniteret oxidation i lavfedtoste – betydning af aminosyre- og proteinoxidation (2007-09)

Oxidativ ændringer af mælkeproteiner og dets effekt på proteolyse ved mælkerelevante proteaser (2007).

 

Uddannelse:

  • 2007: Ph.d. i naturvidenskab - molekylærbiologi/fødevarekvalitet, Aarhus Universitet (Oxidative Modification of Milk Proteins and its Effect on Proteolysis by Milk Relevant Proteases)
  • 2002: Cand. polyt, bioteknologi, Aalborg Universitet (Structure and Thermal Stability of Lipoprotein Lipase)

 

Samarbejdspartnere:

  • Michael Davies, Free Radical Group, Heart Research Institute, Sydney, Australia
  • Ronald Mason, Free Radical Metabolism Group, National Institute of Health (NIH/NIEHS), NC, USA
  • Daniel Otzen, iNano, Aarhus Universitet
  • Leif Skibsted, Fødevarevidenskab, Københavns Universitet
  • Lene Vognsen, Arla Foods
  • Mette Bakman, Arla Foods.

 

Ansat siden 2003.

Vis alle (73) »

ID: 3832