Nils Ole Bubandt

PhD, Professor

Nils Ole Bubandt
Se relationer på Aarhus Universitet

 

         Arts of Living on a Damaged Planet The Empty Seashell: Witchcraft and Doubt on an Indonesian Island     Democracy, Corruption and the Politics of Spirits in Contemporary Indonesia     Hverdagens Mysterier      Ethnos     Experiments in Holism - Theory and Practice in Contemporary Anthropology      Varieties of Secularism in Asia: Anthropological Explorations of Religion, Politics and the Spiritual     

 

Spændende nyt:

A Non-secular Anthropocene: Spirits, Specters and Other Nonhumans in a Time of Environmental Change (2018)

 • En antologi med otte kapitler, som afsøger en "ikke-sekulær tilgang til det antropocæne", dvs. empiriske analyser af miljøændringer, der favner beskrivelser af naturlige væsner - som dyr, planter og bakterier - og beskrivelser af "overnaturlige" væsner​​ - som ånder, spøgelser og forfædre - i den samme analytiske ramme. Introduktion til antologien argumenterer for, at det antropocæne er en tid, hvor der netop på de mest belyste steder - i videnskabelige laboratorier, industrifarme og atmosfæren - opstår nye og uventede former for uhyggelige virkeligheder - en Anthropocene Uncanny. Antologien er tredje bind af working paper serien ​​More-than-Human, udgivet af AURA. Antologien kan downloades gratis her.

Anthropologists Are Talking ... About Capitalism, Ecology, Apocalypse. (Ethnos, 2018, 83.3)

 • Interview med Bruno Latour, Isabelle Stengers og Anna Tsing om deres fælles arbejde med at forstå verdens, modernitetens og kapitalismens fremtid i lyset af klima- og miljøforandring. Kan i en begrænset periode downloades gratis fra Ethnos her.

Feral Dynamics of Post-Industrial Ruin (Journal of Ethnobiology 2018, 38.1)

 • Special section af tidsskriftet "Journal of Etnobiology" (redigeret sammen med Anna Tsing), der indeholder seks etnografiske og historisk -miljømæssige studier af de tidligere brunkulslejer i Søby nær Brande - det sted der siden 2013 har været AURAs "laboratorium" for studiet af den antropocæne tidsalder. Se mere her.

The Poetics and Politics of Al-Ghayb (Journal of Contemporary Islam, 2018)

 • Et særnummer af tidsskriftet "Contemporary Islam" (redigeret med Mikkel Rytter og Christian Suhr) om usynlighed som teoretisk og analytisk udfordring i studiet af Islam og i social teori mere generelt. Se mere her.

Arts of Living on a Damaged Planet (University of Minnesota Press, 2017)

 • En antologi (redigeret med Anna Tsing, Heather Swanson og Elaine Gan) med bidrag fra førende naturvidenskabsfolk og humanister. Bogen, som har solgt i over 5000 eksemplarer, er en eksperimentel og tværdisciplinær udforskning af nysgerrighed som grundlaget for en dybere forståelse af verden og for mellem-artslig overlevelse i det antropocæne. Se mere her.

 

Når jeg ikke underviser, er jeg:

 • Redaktør (Editor-in-Chief) (med Mark Graham) af tidsskriftet Ethnos, et internationalt, peer-reviewet tidsskrift for antropologi.  Ethnos er optaget i Social Citation Index og og havde i 2016 en "impact faktor" på 0,946 i Thompson Citation Report. Ethnos er dermed blandt de højest rangerende antropologiske tidsskrifter i Europa.  Se mere her.
 • 'Local researcher-in-charge' for det af Grundforskningsfonden finansierede projekt AURA (Aarhus University Research on the Anthropocene). Projektet er ledet af Niels Bohr Professor Anna Tsing og vil frem til 2018 etablere et nyt forskningsfelt: et biologisk-antropologisk-filosofisk studie af de landskaber, som mennesker og andre dyrearter skaber sammen.  Læs mere om det tværfaglige projekt om livet i den antropocæne tidsalder her.
 • Deltager og medlemer af styrekomiteen af forskningsprojektet “Comparative Analysis of Conspiracy Theories (COMPACT)”, finansieret af EU COST programmet.  Se mere her.
 • I 2016-2017 var jeg gæsteprofessor ved Arken Kunstmuseum i et udstillingsprojekt om det antropocæne. Se Youtube videoen om udstillingen her.

 

Nye udgivelser i highlight:

(2018) Feral Dynamics of Post-industrial Ruin: An Introduction (Journal of Ethnobiology)

 • Introduktionen - skrevet sammen med Anna Tsing - til særnummer i tidsskriftet Journal of Ethnobiology (38.1) om Søby brunkulslejer nær Brande som et oplagt sted at studie af den antropocæne verdens "patchy" eller heterogene natur. Se mere her.

(2017) Haunted Geologies: Spirits, Stones, and the Necropolitics of the Anthropocene (University of Minnesota Press)

 • Kapitel i Arts of Living on a Damaged Planet, som beskriver hvordan ofrene for udbruddet af verdens største muddervulkan i Indonesien samler sten i håbet om at vende deres skæbne, mens videnskabsfolk og politikere diskuterer om vulkanudbruddet var menneskeskabt eller "naturligt". Politik og natur, ånder og olieindustri, håb og katastrofe mødes på denne vulkan - et møde der udtrykker paradokserne og forvirringen med at forstå verden og fremtiden i det antropocæne. Se mere her.

(2017) "From Head-hunter to Organ-thief: Verisimilitude, Doubt, and Plausible Worlds in Indonesia and Beyond" (Oceania)

 • En artikel om rygter om mytiske hovedjægerei Indonesien, der følger forvandlingen af disse hovedjægere til organ-tyve - en forvandling der kræver, hævder jeg, en 'more-than-representational' analyse af disse figurer som politiske aktører. Se mere her.

(2017) Demokrasi, Korupsi dan Makhluk Halus Dalam Politik Indonesia Kontemporer (Yayasan Obor)

 • Indonesisk oversættelse af bogen "Democracy, Corruption and the Politics of Spirits in Contemporary Indonesia" (Routledge, 2014). Se mere her.

(2015) ‘The Dark Side of Empathy: Mimesis, Deception, and the Magic of Alterity’ (Comparative Studies in Society and History)

 • Et komparativt studie fra Siberia og Indonesien skrevet sammen med Rane Willerslev. Artiklen fokuserer på den særlige form for empati, vi kalder 'strategisk empati'. 'Strategisk empati' refererer til det man gør, når man sætter sig i den anden sted, ikke som del af et forsøg på at hjælpe eller forstå den anden, men for at skade, dræbe eller udnytte den anden. Artiklen hævder, at denne form for empati er langt mere udbredt end empati-forskningen hidtil har antaget, og at strategisk empati er en central del af den menneskelige socialitets evolutionen såvel som moderne reproduktionsbetingelser. Se mere her.

(2014) The Empty Seashell. Witchcraft and Doubt on an Indonesian Island (Cornell University Press)

 • Et studie af hekseri som tvivl og modernitet som håb. Baseret på over tre års feltarbejde i Indonesien over en tyve-årig periode på Halmahera, den største af 'krydderiøerne' i Molukkerne følger bogen hvordan folk på Halmahera i de sidste hundrede år har engageret i den moderne verden i et desparat men hidtil forfejlet forsøg på at frigøre sig selv fra heksenes realitet. I en kritik af det konventionelle studie af hekseri som et udtryk for primitiv tro, er The Empty Seashell en undersøgelse af den tvivl og skepsis hvormed folk på Halmahera prøver at imødegå heksenes umulige virkelighed. Bogen modtog i 2015 Honorable Mention af the Clifford Geertz Prize in the Anthropology of Religion. Se mere om bogen her.
 • Bogen er blevet anmeldt i Oceania, American Anthropologists, Anthropological Forum, Anthropology of This Century, Sojourn, Magic, Ritual & Witchcraft, Anthropology Review Database og flere andre tidsskrifter. I 2017 var bogen genstand for et bog-symposium i tidsskriftet HAU, se mere her.
 • Læs også avisartiklen i Weekendavisen om lighederne imellem hekseri og klimaforandring her.

 

Jeg bastler i øjeblikket med: 

1. En monografi om koraller, økoturisme og Jesu genkomst i et indonesisk ferieparadis

2. En artikel om sten og det antropocæne

3. En artikel om portugisiske vildmænd i junglen på Halmahera

4. Et særnummer af tidsskriftet Current Anthropology om "the Patchy Anthropocene"

5. En antologi om filosoffer på feltarbejde.

Vis alle (111) »

Vis alle (55) »

Seneste aktiviteter og konferencer

ID: 14281