Marije Akkerman

Ph.d.-studerende

Marije Akkerman

Profil


Titel: Differentiering af mælk, inklusiv økologisk, med muligheder udenfor kølekæden
Universitet: Aarhus Universitet
Institut: Institut for Fødevarer
Vejleder: Lotte Bach Larsen, phd., professor
Medvejleder: Nina Aagaard Poulsen, phd, Associate professor
Ekstern vejleder: John Sørensen, Arla Foods
Projektet: 01012016-31122018
Bachelor: MSc in Molecular Nutrition and Food Technology, Aarhus Universitet


Baggrund for projektet

Interessen for økologiske fødevarer har været stigende de seneste år. Det samme har salget af økologiske mejeriprodukter. Dette giver grobund for udvikling af nye økologiske mejeriprodukter og nye markeder. Dette kunne især være UHT og laktose reducerede produkter som opbevares udenfor kølekæden. Kvalitet og stabilitet af UHT mælk er ikke kun afhængig af den mikrobielle aktivitet i mælken, men også sammensætningen af mælken har vist sig at have stor betydning for UHT stabiliteten.


Mål

Målet med projektet er at få en forståelse for sammenhængen mellem produktionsformer på kvæggårdene, især ift. fodring, og mælke sammensætningen. Det vil bl.a. være parametre som pH, fedt syre og mineral sammensætning, organiske syrer samt citrat og urea. Dette vil give viden omkring mælkens funktionalitet, især ift. varmestabilitet og ændring under lagring.


Forskningen i hovedtræk

Ændringer i citrat, calcium fordeling, urea og pH i mælk vil blive analyseret ift. især fodring og økologiske produktionsstrategier. Disse parametres effekt på stabiliteten af mælken vil blive analyseret (fx. micelle størrelse, Zeta potentiale, varme stabilitet, ethanol stabilitet, buffer kapacitet, valle protein denaturering, koagulerings egenskaber, proteolyse). Dette vil blive undersøgt gennem model studier og fodrings studier.  


Samarbejdspartnere

Arla Foods, Aarhus

 

 

Vis alle (2) »

ID: 66944067