Om AU

Anne Vuholm Sunds

Ph.d.-studerende

Anne Vuholm Sunds

Profil

PhD projekt: Effekt af naturlige glykosidaser i komælk på tab af oligosakkarider under processering

Universitet: Aarhus Universitet

Afdeling: Institut for Fødevarer

Hovedvejleder: Lotte Bach Larsen, Professor ved Institut for Fødevarer, AU

Medvejleder: Nina Aagaard Poulsen, Adjunkt ved Institut for Fødevarer, AU

Projektperiode: 010417 – 310320

Kandidatgrad: Molekylær Ernæring og Fødevareteknologi, AU

 

Projektbaggrund
Oligosakkarider i mælk giver unikke sundhedsmæssige fordele for nyfødte, da de udviser bioaktive egenskaber der stimulerer væksten af gavnlige mikroorganismer, beskytter mod binding af patogene bakterier i tarmen, samt deres betydning for hjerneudvikling. Oligosakkarider i human mælk er syntetiseret i højere koncentrationer og er mere komplekse sammenlignet med oligosakkarider i komælk. De isoleres og opkoncentreres fra komælk som ingrediens i modermælkserstatning. Dog kan signifikante tab af oligosakkarider forekomme under forarbejdning og lagring, hvilket fører til økonomiske tab for ingrediensindustrien. Den underliggende grund til dette er endnu ukendt, men varmestabile glykosidaser, der naturligt forekommer i mælk, er mistænkt for at tage del i nedbrydningen.

 

Mål

Projektet afsøger variationen af naturligt forekommende glykosidaser i komælk og hvordan disse varierer mellem racer og laktationsstadier, samt undersøger effekten af naturlige glykosidaser på nedbrydningen af oligosakkarider i komælk under processering og lagring.

 

Forskningen i hovedtræk

Glykosidaserne vil blive identificeret og potentielt kvantificeret med state-of-the-art massespektrometriske metoder. Glykosidaseaktivitet og effekten af disse enzymer på oligosakkarider i mælk, under lagring og ved varmebehandling, vil bliver undersøgt i pilotstudier med forskellige analytiske metoder. Endeligt vil oligosakkarider og glykosidaser blive analyseret i industrifraktioner med formålet at optimere processen.

ID: 90770767