Niels Oksbjerg

Seniorforsker

Niels Oksbjerg
Se relationer på Aarhus Universitet

Profil

Mit primære forskningsområde er indenfor muskelbiologi (muskelmetabolisme og vækst) i relation til kødets kvalitet (vandbindingsevne, farve, pH, og sensorisk kvalitet). Primære muskelcellekulturer afledt fra grise anvender jeg som model for muskler til at undersøge regulering af muskelvækst, muskelmetabolisme og visse kødkvalitetsegenskaber. På hel dyrs niveau omfatter mine forskningsinteresser studier af muskeludvikling gennem fosterudvikling, muskelmetabolisme postnatal vækst og kødkvalitet i hele kæden fra conception til consumption. En del af min forskning er relateret til velfærdssygdomme med basis i muskelmetabolisme som f. eks. type II diabetes og føtal programmering af muskeludvikling, muskelvækst og metabolisme i respons på suboptimal ernæring i grise.

 

Nuværende projekter:

· EU-projektet “Q-porkchains”: Her er jeg leder af Modul V New Biology as a tool for control of pork quality. I modulet deltager 10 partnere og forskningen omhandler brug af ’omics’ metodikker til identifikation a molekylære markers for kødkvalitetsegenskaber.

· Kvalitet af ørreder opdrættet på forskellig vis. Mit bidrag her at indkøre og anvende indikatorer for muskelprotein syntese (fosforyleret og ufosforyleret mTOR) og nedbrydning (kalpain aktivitet) under væksten.

· Karakterisering af planteekstrakters effekt den insulin medieret glukose optagelse i primære muskelcellekulturer. Ligeledes undersøges reguleringsmekanismer i insulin signalering ved hjælp af bl.a. RT-PCR og WLB.

· Undersøgelse af isosteviol/steviosid på den insulin-medieret glukose optagelse og inkorporering af glukose i glykogen.

· Økologisk kød i topklasse. Her arbejdes med at finde den optimale kombination mellem ophængning (hofte vs. Hase), køling (trinvis mil køling vs. Normal køling) og modningstid for kødets mørhed.

· Forskningsprofessorat (Her arbejder jeg med trans-differentiering og føtal programmering)

Vis alle (15) »

ID: 2426