Kunstnerhjem styrker byers kulturelle image. Kristeligt Dagblad 21.7.2017

Presse/medie

21/07/2017

Citeret i artikel i Kristeligt Dagblad om betydningen af kunstnerhjem som museer:

 

"Det giver mening at bruge kunstnerhjems-museerne som en del af et levedygtigt, lokalt miljø. Om det virker eller ej, ved jeg ikke, men museer er på ingen måder strategisk uskyldige og skal heller ikke være det," siger Lise Skytte Jakobsen, der er lektor på center for museologi på Aarhus Universitet.

Når det er interessant for mange at opsøge afdøde kunstneres hjem, så er det udtryk for, at vi dyrker en helt bestemt kunstneropfattelse, mener hun.

" Vi opfatter kunstnere som mennesker, der besidder nogle helt unikke, nærmest overmenneskelige kvaliteter.

Det gør vi i særlig høj grad, når det drejer sig om afdøde kunstnere, der har fyldt billeder eller musik ind i verden, som til stadighed berører os.

Derfor fascinerer det os at komme fysisk tæt på de steder, kunstnerne har opholdt sig. Vi vil gerne så tæt som muligt på skaberen. At være fysisk til stede giver en anden autenticitet omkring kunstneren, som man ikke kan få ved at læse en biografi," siger hun.

Rejsen til et kunstnerhjem kan nærmest have pilgrimskarakter, mener Lise Skytte Jakobsen, og det er derfor oplagt for danske byer at bruge deres lokale afdøde kunstnere som vartegn, som man gør i Nørre Lyndelse.

Seniorforsker Carl Henrik Marcussen fra Center for Regional-og Turismeforskning i Nexø er enig: " Kunstnerhjem betyder en hel del for den måde, man opfatter et område på. For det kan både styrke et områdes selvforståelse og turisternes syn på det, hvis der har boet en stor kunstner i byen," siger Carl Henrik Marcussen, der også mener, at kunstnerhjemmene således kan have stor symbolværdi, selvom de enkelte kunstnerhjemkan tiltrække et begrænset publikum: " Nogle få af kunstnerhjemmene er med på hitlisterne over de mest besøgte steder i lokalområderne. Men typisk har de under 5000 besøgende om året. Jeg har heller ikke nogen dokumentation for, at der skulle være nogen kæmpe vækst i besøgsantallet."

Referencer

  • Kunstnerhjem styrker byers kulturelle image

    Dorte Washuus

    Kristeligt Dagblad

Referencer

TitelKunstnerhjem styrker byers kulturelle image
Grad af anerkendelseNational
Mediets navn/udløbKristeligt Dagblad
MedietypeTryk
LandDanmark
Dato21/07/2017
Producer/forfatterDorte Washuus
PersonerLise Skytte Jakobsen
Se relationer på Aarhus Universitet

ID: 116513592